Przeglądy są drogie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • PAOLO ESCO
    RS
    • 2009
    • 6626
    • Volkswagen
    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Mr0czny
    dlatego ja olałem ASO
    no i dobrze zrobiłeś, ja też olałem ASO mimo gwarancji :twisted:

[ Dodano: Sob 03 Paź, 09 12:01 ]
    Zamieszczone przez AdamB
    Nie ma co narzekać, my "musimy" je robić przez dwa lata, a z Kii przez 7 lat
    to sie chłopaki od Ceeda wrypali.... :P o ile będą serwisować auta w ASO KIA....a tam się cenią troszkę...no i ceny części też takie sobie ...zamienników mniej...a jak się dowiadywałem(rozmawiałem prywatnie z gościem z serwisu KIA) Ceed ma podatny silnik na jakość paliwa i zbyt dużo napchanej elektroniki....on sam stwierdził....jak go pytałem co by wybrał tz. czy Octavie z 1,9 Tdi czy Ceeda z 1,6 CRDI ...że "znajomy ma 1,9 Tdi i autko jest super" znaczy się Octavkę jednak
    PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• Marx
      Elegance
      • 2009
      • 865

a nie mozna na przeglad wziasc swojego oleju?

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

Zamieszczone przez Marx
        zazwyczaj można, chociaż i takie historie były, że się serwis burzył zdaję się.
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• satoot
          Rider
          • 2008
          • 525

Zamieszczone przez Marx
          Pewnie na takie dictum wyjmą jakiś załącznik do specyfikacji do załacznika do wyciągu z cennika i jego aktualizacji dotyczący nowelizacji warunków szczególnych przeglądów, mówiący że:

- przegląd kosztuje 360,75, jednakże w przypadku dostarczenia oleju własnego przez klienta pobierana jest dodtakowa opłata 359,99.
          Po dostarczeniu oleju własnego gwarancja na samochód nie obejmuje silnika, a w szczególności elemnentów bezpośrednio związanych ze smarowaniem olejem i mających kontakt z takimi elemntami
          .

[ Dodano: Sob 03 Paź, 09 17:20 ]
          Zamieszczone przez Marx
          Pewnie by i można, ale ja przed przeglądem nie przypuszczałem ani nie dopuszczałem takiej myśli, że serwis ©kody może mnie tak chcieć orżnąć.

Jeśli 115pln na Allegro przyjąć za 100%,
          to 250pln u KPI Retail stanowi ponad 217%, czyli 117% narzutu.

Po prostu bym nie podejrzewał, że firma, której zaufałem kupując ich produkt (Octavie) będzie chciała to tak perfidnie wykorzystać. I obojętnie czym tu jest KPI - samą ©kodą, Volkswagenem czy tylko dilerem/przedstawicielem - w sposób zasaniczy rzutuje to na wizerunek firmy/marki, i podważa jej wiarygodność, a u mnie budzi niechęć i wstręt.

Komentarz

• PAOLO ESCO
            RS
            • 2009
            • 6626
            • Volkswagen
            • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Marx
            a nie można na przegląd wziaść swojego oleju
            można jak najbardziej Serwis ASO nie ma prawa zabronić użycia innego oleju ...podstawa, że olej ma spełniać wymaganą normę producenta pojazdu...a jesli odmówią to niech dadzą uzasadnienie na piśmie... :wink: ...a jak będą sapali to nalezy powiedzieć , że te ich uzasadnienie ...prześlemy do firmy która wyprodukowała olej i ma aprobatę producenta....wątpię by ASO poszło na przewałke z danym producentem oleju...ja byłem kiedyś w ASO, uprzedziłem ich, że będę miał własny olej....pan z serwisu poszedł do kierownika bo zaczał na poczatku, że on nie wie czy mozna :lol: a jaki to olej...i takie tam pierdoły a jak sie spytałem co mi chcą nalać i jaki ten olej ma specyfikację...to zaświecił oczyma... :twisted: i się zamknął :evil: łaski nie robią ...a wogóle to ja ASO już omijam z daleka...nawet poświęciłem w tym celu gwarancję :diabelski_usmiech muszę wiedzieć co mam w aucie zalane i czy wszystko było zmienione..a nie , że mi autko wstawią na halę..i nie moge podejść do niego...bo warunki BHP :twisted: jak sie to oni tłumaczą czesto...

Komentarz

• Maru 123
              RS
              • 2008
              • 4660

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
              a nie , że mi autko wstawią na halę..i nie moge podejść do niego...bo warunki BHP
              no własnie żeby chociaż można było być przy naprawie/przeglądzie :roll: kolega z seata mi opowiadał jak to się robi wymiany olejów :lol:
              1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Jezdzij tam, gdzie mozesz widziec ze olej jest spuszczany, a potem przy Tobie nalewany jest kolejny. Tobie nie ufaja zabierajac dowod rejestracyjny przy oddaniu auto to Ty tez nie ufaj :twisted:
                Spritmonitor.de

Komentarz

• PAOLO ESCO
                  RS
                  • 2009
                  • 6626
                  • Volkswagen
                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                  Tobie nie ufaja zabierajac dowod rejestracyjny przy oddaniu auto to Ty tez nie ufaj
                  :szeroki_usmiech ... nie ufaj ASO :?: 1. przykazanie posiadacza nowego auta :P ...w tym temacie chyba już dosyć wypowiedzi..i tak myślę , że są tacy którzy jeżdżą do ASO i są zadowoleni i będą bronili teorii, że jednak należy do ASO jeźdźić...bo szkoda stracić gwarancję i potem autko jest lepiej sprzedać i udokumentować jego przebieg :roll:

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Tobie nie ufaja zabierajac dowod rejestracyjny przy oddaniu auto to Ty tez nie ufaj :twisted:
                    Jak to zabierają?
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• PAOLO ESCO
                      RS
                      • 2009
                      • 6626
                      • Volkswagen
                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

normalnie...proszą o dowód z chwilą wjazdu auta na stacje ASO... :twisted:

Komentarz

• Michal_ts
                        Drive
                        • 2009
                        • 74

normalnie...proszą o dowód z chwilą wjazdu auta na stacje ASO... :twisted:
                        Nigdy nie dawałem dowodu, ani nie słyszałem o takich praktykach...

nawet drobny lakiernik jak poprosił o dowód rej. (bo ponoć czasem policja sprawdza co stoi w warsztacie) to odmówiłem.

Komentarz

• PAOLO ESCO
                          RS
                          • 2009
                          • 6626
                          • Volkswagen
                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Michal_ts
                          Nigdy nie dawałem dowodu, ani nie słyszałem o takich praktykach...
                          w róznych ASO mnie prosili (FORD, SKODA, OPEL..) o dowód, choć faktycznie nie zawsze ...ale jak auto na gwarancji było to prosili.....jak przyjechałem prywatnie po gwarancji to raczej nie , choć kazałem im w ksiazke serwisowa wpisywać :P ...niby cos tam spisać chcieli...ale kiedyś powiedziałem, że mają dane w kompie bo auto u nich kupione i niech sobie po numerze rejestracyjnym znajdą... :wink: a w warsztacie mechanicznym nie autoryzowanym lub innym nigdy nie dawałem i bym nie dał.... :twisted:

Komentarz

• Marx
                            Elegance
                            • 2009
                            • 865

tak sobie mysle, ze mozna zrobic xero dowodu i im dac
                            z drugiej strony mechanik czasami robi probe drogowa, i jak by go bez dowodu capneli to nie wiem czy nie byloby problemow

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Zamieszczone przez Marx
                              z drugiej strony mechanik czasami robi probe drogowa, i jak by go bez dowodu capneli to nie wiem czy nie byloby problemow
                              Przy oddaniu auta zaznaczasz czy zezwalasz na wykonanie jazdy probnej. :arrow: domyslnie zakreszla NIE :diabelski_usmiech

Do tego samo dowod to pryszcz, a polisa OC ktorej posiadanie na miejscu w aucie do niedawna było obowiązkowe.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• winni77
                                RS
                                • 2009
                                • 2183
                                • Octavia II combi (1Z5)
                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Maru 123
                                za tyle to ja MOTULA kupiłem :lol:
                                No to i tak drogo, bo można dostać po 200...

[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 11:16 ]
                                Zamieszczone przez satoot
                                Tak czy owak najbardziej powaliła mnie cena oleju - 250 złotych za 5 litrów.
                                Brat do starowieńkiej Felicji kupuje Lotos 15W40 5L GAS 5 litrów za 50 zł w Makro.
                                No wiec właśnie dlatego należy "skorzystać" z kolegów forumowych i zaopatrzyć się oleje, płyny, filtry itp i pójść z nimi na przegląd.

[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 11:18 ]
                                Przy oddaniu auta zaznaczasz czy zezwalasz na wykonanie jazdy probnej. :arrow: domyslnie zakreszla NIE :diabelski_usmiech
                                A nie odmówią później darmowej naprawy "bo nie pozwolił właściciel sprawdzić auta"?
                                Mój "Batmobil"

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Ale ktor porownuje cany oleju mineralnego z syntetycznym, gdzie olej syntetyczny Lotosu kosztuje ponad 120zl
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Marx
                                    Można, zapodałem im (Motula) i nie robili żadnych problemów.

[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 11:29 ]
                                    Zamieszczone przez satoot
                                    Pewnie na takie dictum wyjmą jakiś załącznik do specyfikacji do załacznika do wyciągu z cennika i jego aktualizacji dotyczący nowelizacji warunków szczególnych przeglądów, mówiący że:

- przegląd kosztuje 360,75, jednakże w przypadku dostarczenia oleju własnego przez klienta pobierana jest dodtakowa opłata 359,99.
                                    Po dostarczeniu oleju własnego gwarancja na samochód nie obejmuje silnika, a w szczególności elemnentów bezpośrednio związanych ze smarowaniem olejem i mających kontakt z takimi elemntami.
                                    Na pewno tak nie zrobią, bo nie jest obowiązkiem robienia przeglądu w ASO.

[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 11:34 ]
                                    są tacy którzy jeżdżą do ASO i są zadowoleni i będą bronili teorii, że jednak należy do ASO jeźdźić...bo szkoda stracić gwarancję i potem autko jest lepiej sprzedać i udokumentować jego przebieg :roll:
                                    Może rzeczywiście przy odsprzedaży wygląda to gorzej (choć paradoksalnie nie powinno), ale wydawało mi się, że przeglądy można robić gdziekolwiek pod warunkiem że dostanie się wpis do książeczki?

[ Dodano: Nie 04 Paź, 09 11:37 ]
                                    Ale ktor porownuje cany oleju mineralnego z syntetycznym, gdzie olej syntetyczny Lotosu kosztuje ponad 120zl
                                    Nie kumam, Ty zalewasz swoja Octe mineralnym :confused
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• satoot
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 525

Zamieszczone przez winni77
                                      należy "skorzystać" z kolegów forumowych i zaopatrzyć się oleje, płyny, filtry itp i pójść z nimi na przegląd.
                                      Teraz będe mądry, i na następny drogi przegląd pójde po rozum do głowy, po kalkulator, do niniejszego wątku, i po kogoś z forum.
                                      Najgorzej będzie znaleźć to pierwsze.

Komentarz

• zbig10101
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 45

Myślę , że poziom cen to nie tylko problem w Poznaniu.
                                        Mieszkam w pod Warszawą i wykonanie przeglądu w serwisie ASO W-wa to wydatek ok 900zł, ale wystarczy podjechać ok 40 km dalej(mińsk Maz) i pozion cen jest niższy o około 200-300zł. Myślę, że w rejonie wielkich miast warto podjchać do okolicznych ASO.
                                        pozdrawiam

Komentarz

• kryho79
                                          Classic
                                          • 2009
                                          • 37

szukalem, znalazlem wiele, ale jak wiadomo ceny sie zmieniaja i szczerze powiem ze kosztorys mojego ASO chyba jest najdrozszy jaki znalazlem, ale może się mylę i tak:

1. pierwszy przeglad wedle wskazań komputera (QG1) - cena z olejem 1000zl
                                          (wymieniaja wszystkie filtry - u was w aso tez robia wiecej niz ksiazka przewiduje? tj. powietrza, kabinowy, oleju i paliwa),

2. rowniez pierwszy przeglad - cena przy dostarczonym przeze mnie olejem 660zl (filtry ich) w tym robocizna niemal 400zl - o ZGROZO może inni też sie wypowiedzą jak bylo u nich bo nie wiem jak bardzo droga chca

Komentarz

• maxpaynemm
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 1764
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

kryho79, fakt drogo. U mnie pierwszy przegląd 546zł (materiały jak pow. u kolegi). Drugi przegląd 678zł (materialy też ASO) drożej ale doszedl przeglad i czyszczenie klimy oraz wymiana przeciwpyłkowego
                                            Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kryho79
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 37

Zamieszczone przez maxpaynemm
                                              kryho79, fakt drogo. U mnie pierwszy przegląd 546zł (materiały jak pow. u kolegi). Drugi przegląd 678zł (materialy też ASO) drożej ale doszedl przeglad i czyszczenie klimy oraz wymiana przeciwpyłkowego
                                              a te twoje przeglady tez przy trybie QG1? bo jesli tak to wychodzi u mnie 2x drozej! ale tez wnioskuje ze za 1 razem Ci nie zmieniali tego przeciwpylkowego/kabinowego, a u mnie juz na 1 przegladzie zalecaja choc moj przeglad - 1000 minus ten filtr to i tak 900

Komentarz

• Ayu
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 4154

Za przegląd na stan licznika 58 tys.km (ale minął rok od ostatniego i auto idzie do sprzedaży więc uznaliśmy że jednak ASO, żeby nikt nie marudził że brak wpisu w książce) razem z wymianą klocków przód i płynu hamulcowego (wszystkie ich materiały) wystawiono fakturę na 1289 PLN. Odliczono rabat 140PLN.

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

a mi zaspiewali po 15 000km za olej, filtr, ustawienie LPG 650zl, po prostu masakra

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6626
                                                    • Volkswagen
                                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez baca10
                                                    za olej, filtr, ustawienie LPG 650zl
                                                    :? :shock: ....za dobry olej +- 250 zł (full syntetic) + filtr oleju +- 50 zł ...ustawienie i przegląd LPG max 100 zł... wymiana oleju w zakładzie +- 30 max 50 zł ...więc ASO zarobiło na czysto lekko 200 zł... ehhh jak fajnie, że ja spotykam się z Panami w ASO tylko wzrokowo, przy zamawianiu nowego auta. :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...